Entree in het kort
Wat doet Entree?
Entree is een kleinschalig ontmoetings- en activiteitencentrum voor de mensen uit de wijk die het niet zo breed hebben. De meeste bezoekers zijn afkomstig uit de wijken Randenbroek en Schuilenburg en in de praktijk komen er voornamelijk vrouwen en kinderen met een migratieachtergrond.
Participatie
Het doel van het centrum is om de kennis van de Nederlandse taal en samenleving te bevorderen, zodat de mensen zich beter kunnen handhaven, participeren en emanciperen in de Nederlandse samenleving. De aanpak is laagdrempelig, individueel en vraaggericht via wekelijkse taallessen in individueel - of groepsverband, huiswerkbegeleiding voor kinderen, hulp bij inburgering en opleiding, naailes en kookcursussen etc. Ook is er een Sociaal Informatie Punt, waarbij de bezoekers terecht kunnen voor hulp bij bijvoorbeeld het lezen van brieven van verschillende instanties en het invullen van formulieren.
Aantal bezoekers
Het gaat om wekelijks circa 120 volwassen bezoekers waarvan velen 2 keer komen naar bijeenkomsten. Daarnaast komen er wekelijk 90 kinderen voor activiteiten in een groep of voor een op een begeleiding door een vrijwilliger. De belangstelling is groeiende en er zijn wachtlijsten voor vrijwel alle activiteiten.
De activiteiten worden begeleid door 100 onbezoldigde vrijwilligers. Voor de activiteiten wordt aan de deelnemers een kleine bijdrage gevraagd.
Doorbreken sociaal isolement
Onderzoek door de Hogeschool Utrecht in 2015-2016 heeft uitgewezen dat Entree een positief effect blijkt te hebben op de taalontwikkeling van de deelnemers. Ook is sprake van sociale integratie en doorbreken van sociaal isolement.
Betere prestaties van kinderen
Voorts blijkt dat ouders en school de begeleiding van kinderen positief ervaren: De kinderen die bij Entree komen missen vaak de nodige woordenschat om op school echt goed mee te komen. Een enthousiaste vrijwilliger begeleidt het kind elke week een uur, bouwt een band op en versterkt het zelfvertrouwen.
Entree moet zichzelf geheel bedruipen. Via het werven van gelden bij sponsors en subsidiegevers wordt getracht het belangrijke werk van Entree te continueren.
Missie
De missie van Ontmoetingscentrum Entree is bij te dragen aan de ontwikkeling van mensen. Entree biedt mogelijkheden aan hen om zich nog beter te ontplooien, hun aanleg en vaardigheden te ontwikkelen en hun ambities waar te maken. Dit geeft hun een gevoel van eigenwaarde en betere mogelijkheden tot functioneren in hun omgeving en bij het beter participeren in de maatschappij. Ook vergroot het hun kansen bij het volgen van een school of studie gericht op de verhoging van kansen op de arbeidsmarkt. Dit is in het belang van henzelf en de maatschappij in het algemeen.
Visie
De visie van Ontmoetingscentrum Entree is dat ieder mens recht heeft op positieve ontwikkeling. Entree vindt het van belang dat een kans hierop ook geboden wordt aan hen voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Entree werkt met vrijwilligers die zich hiervoor medeverantwoordelijk achten en die een bijdrage willen leveren aan deze ontwikkeling door middel van het geven van scholing, voorlichting, begeleiding en ondersteuning. Daarbij wordt uitgegaan van de idee dat voor de doelgroep van Entree een kleinschalige, laagdrempelige, individueel gerichte scholing en ondersteuning de beste kansen biedt tot bovengenoemde ontwikkeling.
Doelstellingen
De stichting heeft ten doel:
- een ontmoetings- en activiteitencentrum te zijn om aan bezoekers gelegenheid te geven tot onderlinge ontmoeting en ontmoeting met vrijwilligers en deel te nemen aan allerhande activiteiten, zoals taalcursus, naailes, huiswerkbegeleiding, voorlichting, kookles etc.
- mogelijkheden te bieden aan bezoekers om te komen tot meer kennis, onder andere van de Nederlandse taal en samenleving; via deze kennis mogelijkheden bieden tot betere handhaving, participatie en emancipatie in de Nederlandse samenleving.
De stichting tracht haar doelstellingen te verwezenlijken door o.a.:
- een ruimte open te stellen voor ontmoeting, informatie, advies en begeleiding;
- extra aandacht te geven en hulp te bieden aan kwetsbare mensen;
- het aanbieden van cursussen, activiteiten, begeleiding aan volwassenen en kinderen en voorlichting in verband met het doel;
- qua werkwijze laagdrempelig, individueel en vraaggericht te zijn;
- samenwerking aan te gaan met andere organisaties;
- het verrichten van alle verdere handelingen, die met vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
Privacy
Entree slaat persoonsgegevens op. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) heeft hier regels voor opgesteld. Hoe Entree deze regels toepast vindt u op de pagina Privacy statement.
Bestuur
-
Jamal Malik (voorzitter)
-
secretaris is Anton van den Broek
-
penningmeester Aat van Duijn
- Het bestuur bestaat uit drie bestuurders: een voorzitter, een secretaris, een penningmeester. Bestuurders worden benoemd en geschorst door het bestuur. Het bestuur moet bestaan uit tenminste drie en ten hoogste vijf bestuurders. De functies van voorzitter, secretaris en/of penningmeester kunnen door één persoon worden vervuld. De bestuurders ontvangen geen beloning, geen onkostenvergoeding en geen vacatiegeld.
De organisatie van Entree wordt mogelijk gemaakt door het bestuur, maar ook door twee parttime betaalde krachten.
Frida van Keulen (coördinator Entree)
Margriet van der Heijden (coördinator Entree)