Toelichting financieel verslag 2020
Entree bestaat al vanaf 2000. Entree kent sinds 2011 geen structurele subsidie van de gemeente Amersfoort meer. De Gemeente beëindigde in 2011 en 2012, t.a.v. veel voorzieningen, deze subsidie.
Sinds juli 2011 was Ontmoetingscentrum Entree een vrijwilligersproject, dat in een behoefte van veel vrouwen nog wel minder van mannen en veel kinderen om deel te kunnen nemen aan de activiteiten (Nederlandse les, ontmoeting, huiswerkbegeleiding, naailes, kookles etc.)voorziet.
In de beginmaanden van 2020 verliep het leven op Entree nog zoals dit was in 2019. Er waren veel bezoekers in groepen of 1 individueel die deelnamen aan de lessen. Er waren ook weer veel aanmeldingen.
Maar toen kwam Corona en veranderde het leven in Nederland en op Entree. Half maart moesten we de deuren sluiten. Het werk veranderde in het helpen van ouders en kinderen bij het online huiswerk voor de school. Het werken via de computer was moeilijk omdat er of geen laptop was, of 1 exemplaar voor meerdere kinderen, maar vooral omdat veel ouders niet om konden gaan met de laptop, lezen, of het organiseren van online de les volgen. Hierbij probeerden wij onze hulp te bieden, maar het bleef voor veel kinderen en ouders een probleem. Hierdoor liepen de kinderen wel achterstanden op. We konden voor enkele kinderen bemiddelen dat ze toch naar school mochten komen. Ook lessen voor volwassenen online is een probleem. 1 groep is online verder gegaan
2 juni mochten we weer de deur openen, maar alles was niet meer zoals het was. De grote groepen veranderde in kleine groepjes met mensen op afstand. De mensen die eerder 2 keer per week kwamen mochten nu maar 1 keer komen. Veel oudere docenten konden hun lessen niet meer doen vanwege besmettingsgevaar. Ook voor de kinderen gold dat er minder tegelijk op Entree konden zijn. Toch waren we blij dat we door konden gaan ook toen de 2e Lock down periode kwam. Wel was het zo dat we veel nieuwe matches moesten maken, omdat we minder kinderen konden huisvesten en veel docenten niet kwamen, waarvoor gelukkig andere vrijwilligers zich aanmeldden. Hierdoor moest veel werk gedaan worden dat eerder al was gedaan, maar nu door corona te niet was gedaan. Dit kostte veel uren van de ZZP’ers.
Omdat wij op onze subsidieaanvraag voor meer betaalde uren een positieve beschikking hadden gekregen kon per 1 februari naast Margriet van der Heijden als coördinator van Entree een tweede coördinator, Nora Naber, haar werk beginnen. Wij zijn hier heel blij mee.
Baten 2020
Positief _ Wij mochten subsidie ontvangen van het Stedelijk wijkteam voor het 1e en het 2e halfjaar. _ Wij mochten subsidie ontvangen van het Buurt wijkteam. _ Dit jaar mochten wij voor het eerst substantieel meedelen uit de WEB gelden van de Gemeente, die via het Taalhuis toekomen aan organisaties die werken op het gebied van volwasseneneducatie. _ _ _ We kregen ook een bijdrage uit het buurtbudget in verband met de kosten voor ons 20 jarig Jubileum. _ Wij mochten van enkele particulieren een gift ontvangen. Dit maakt het mogelijk om iets extra’s te doen in het belang van Entree Al deze gelden zijn belangrijk voor het voortbestaan van Entree. Negatief _ Door de Corona-maatregelen konden wij niet meer verhuren, waardoor deze inkomsten sterk terugliepen, terwijl dit steeds een mooi bedrag opleverde. _ De bijdrage van de bezoekers was substantieel minder doordat we tijdelijk moesten sluiten, we minder mensen tegelijk in huis konden/mochten hebben en door de onregelmatigheid van de bezoeken. _ Hoewel de rente niet veel voorstelde die we eerdere jaren kregen, was deze nu nul. We zijn blij met wat we wel binnen kregen.
Lasten 2020
Onze subsidie aanvraag voor een tweede coördinator werd dus beloond en wij konden van deze bijdrage 1FTE kracht betalen uitgevoerd door 2 mensen. De gelden die nodig zijn om de ZZP krachten te betalen vragen het grootste deel van onze inkomsten
Naast het betalen van de ZZP’ers konden we van de subsidie ook de vaste lasten en de directe kosten voor de activiteiten betalen. Ook was er enige vrijwilligersvergoeding voor de vrijwilliger die op de administratie werkt en voor de begeleiding. Deze uitzondering is er omdat bijv. de vrijwilliger op de administratie al 3 soms lange ochtenden vrijwillig werkt en dan voor het meerdere enige vrijwilligersvergoeding kreeg. Zo ook voor de begeleiding.
Ook waren er onkosten voor de vrijwilligers voor scholing en een attentie. Het bestuur noch de vrijwilligers ontvingen een vergoeding.
Een grote zorg is altijd weer dat Entree van de subsidieaanvraag die zij doet bij het Stedelijk Buurtbestuur 25% zelf moet inbrengen uit andere gelden. Dit is wel een substantieel bedrag. Wij moeten veel moeite doen om gelden uit anderen hoofde binnen te krijgen. De extragelden die we binnenkrijgen zijn ook hard nodig voor andere zaken. Bijvoorbeeld onderhoud kunnen we niet aanvragen en moet via sponsoring of gratis binnengehaald worden, gaat ook niet vanzelf, of juist uit de giften betaald kunnen worden.
De lasten en het bemachtigen van gelden hiervoor is een zéér tijdrovende bezigheid en vraagt ook veel uren van de ZZP uren.
Balans 2020
Door de in voorgaande jaren ontvangen sponsorgelden en andere inkomsten was er een eigen vermogen ontstaan van € 40.720,64. Doordat de balans van 2020 toch nog een batig saldo liet zien steeg het eigen vermogen naar 44.650,08. Dit geeft ons een goede buffer.
Deze gelden zijn bestemd als reserves voor onverwachte situaties om de continuïteit van
Entree te waarborgen
Vooruitblik
We konden, doordat onze buffer wat vergroot was, in 2018 een nieuw huurcontract voor 5 jaar afsluiten 2018 - 2023. Het afsluiten van een contract brengt met zich mee dat als je onverhoopt op moet of wil houden de resterende gelden tot het einde van het contract erbij horen en betaald moeten worden of er moet een oplossing gevonden worden. Ook hebben we gelden nodig om bij onverhoopte niet betaling van subsidie voldoende buffer te hebben om de ZZP’ers voor Entree te behouden. Het bestuur is niet bereid en niet te vinden als zij het gevaar lopen dat het geld uit hun zak moet komen. Het vermogen ontstaat ook omdat Entree zeer spaarzaam met haar geld omgaat. Maar mogelijk kunnen we hierdoor in de toekomst wat meer nodige uitgaven doen die nu steeds afgehouden moesten worden. Het blijft steeds nog zoeken naar gelden om de uitgaven te kunnen doen.
Wij hebben nu een steviger basis van werken voor Entree door onze 2 ZZP’ers die samen 1 FTE bemannen. Het blijft nog zo dat de werkdagen op Entree langer zijn dan de uren die zij kunnen vullen. Daarvoor zijn nog vrijwillige krachten nodig om de coördinerende-/begeleidingstaken te kunnen vervullen voor het grote aantal bezoekers dat op Entree komt. Het is moeilijk om gelden te verkrijgen voor meer betaalde krachten, wij willen ook ons best doen om meer vrijwilligers te vinden voor deze deskundigheid vragende taken.
Wij hebben ook dringend behoefte aan meer evaluatie in ons werk. Ook daar zijn uren voor nodig.
Bij een vooruitblik hoort ook het probleem dat Entree eigenlijk qua behuizing te klein is voor de aanmeldingen die we krijgen. We kunnen niet goed uitbreiden. Ook omdat we door Corona in de ruimte worden beperkt. Entree op zich wordt zeer gewaardeerd door de bezoekers. Ook al is het er niet chique, velen voelen zich er heel thuis. Het is goed bereikbaar. We kunnen heel goed de fietsen, andere vervoermiddelen kwijt (een brede stoep). Er is ook zo nodig parkeergelegenheid. Verhuizen is niet zo maar een oplossing. Maar we zouden wel eens de muren wat naar achteren willen drukken. Dus is het zeer een punt van aandacht.