Gedragscode

 

De gedragscode voor vrijwilligers.

Entree werkt als organisatie mede voor minderjarigen, en de zorg voor een veilige omgeving is een essentieel onderdeel van de kwaliteit. Werken met minderjarigen, kinderen of jongeren, kan erg leuk en inspirerend zijn. Het is niet vreemd dat veel mensen graag juist vrijwilligerswerk doen met kinderen. Maar juist omdat kinderen (en jongeren in mindere mate) afhankelijk zijn van de volwassene, is het heel belangrijk om daar goed mee om te gaan. Verder is het voor veel kinderen en ook veel jongeren niet zo gemakkelijk om hun grenzen aan te geven. Lang niet elke minderjarige durft 'nee' te zeggen tegen een volwassene. Of dat hij of zij iets niet leuk of prettig vindt. Wees je dus bewust van de positie die je hebt als vrijwilliger wanneer je met minderjarigen werkt.

Veel grenzen in het contact tussen vrijwilligers en minderjarige deelnemers aan de activiteiten van de stichting zijn niet eenduidig. Er is wel één heel duidelijke grens en dat is de grens dat seksuele handelingen en contacten tussen (jong)volwassen vrijwilligers  en minderjarigen, die bij ons komen, absoluut ontoelaatbaar zijn! Daarom hebben wij als stichting voor al onze vrijwilligers een gedragscode opgesteld. De gedragscode bestaat uit twee delen:

A: regels die bijdragen aan een open, transparante en veilige omgeving voor kinderen en vrijwilligers en

B: de omschrijving van seksueel grensoverschrijdende gedragingen met minderjarigen die binnen de stichting niet kunnen worden getolereerd of waarvan het bestuur oordeelt dat deze vallen onder het Wetboek van Strafrecht en bij politie/justitie  gemeld zullen worden.

Wanneer je bij ons met kinderen komt werken, als vrijwilliger, stagiaire of als betaalde kracht, vragen wij je deze gedragscode te ondertekenen. Hiermee verklaar je dat je de gedragscode kent en volgens de gedragscode zult handelen.

 

  1. De gedragsregels voor vrijwillige medewerkers:

 

  1. Het is belangrijk dat de vrijwilligers in de huiswerkbegeleiding, bij de lessen en bij de kinderopvang aandacht hebben voor de kinderen, dat zij specifiek de bedoeling hebben om met een individueel gerichte blik te werken aan de ontplooiing van het te begeleiden kind/de te begeleiden kinderen en te zoeken naar mogelijkheden hiertoe.

 

  1. Van belang hierbij is de positieve aandacht die de vrijwilligers hebben voor elkaar. Ook de vrijwilliger heeft het recht en/of de behoefte zich te ontwikkelen en de houding jegens elkaar kan een bijdrage zijn. Dit zal weer doorwerken in het belang van het kind.

 

  1. De vrijwilliger zorgt voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de minderjarige zich veilig en gerespecteerd voelt.

 

  1. De vrijwilliger onthoudt zich ervan de pupil te bejegenen op een wijze die de minderjarige in zijn waardigheid aantast.

 

  1. De vrijwilliger dringt niet verder door in het privéleven van de minderjarige dan functioneel noodzakelijk is.

 

  1. Bij het werken aan de ontplooiing van de kinderen is ook aandacht nodig voor het voorkómen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit gedrag is niet toelaatbaar.

 

  1. De begeleider onthoudt zich van elke vorm van seksuele benadering en misbruik ten opzichte van de minderjarige.

 

  1. De begeleider mag de minderjarige niet op zodanige wijze aanraken, dat deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard ervaren zal worden.

 

  1. De begeleider heeft de plicht de minderjarige naar vermogen te beschermen tegen vormen van ongelijkwaardige behandeling.  Als een vrijwilliger meent ontoelaatbaar gedrag waar te nemen is hij/zij verplicht de coördinator of een andere persoon van het centrum in vertrouwen te nemen. De gesprekken zijn vertrouwelijk. We hebben ook een beroepsgeheim.   

 

  1. De begeleider krijgt of geeft geen (im)materiële vergoedingen die niet in de rede zijn.

 

  1. In die gevallen waarin de gedragscode niet (direct) voorziet, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaalde gedragingen ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest van de gedragscode te handelen en zo nodig daarover in contact te treden met de coördinator.

 

12.Wij hebben regelmatig contact met de ouders. Veel ouders kennen het centrum. De eerste keer of keren komen zij mee, jongere kinderen worden steeds gebracht en gehaald.  Als ouders problemen hebben met het lesgeven van  bepaalde personen brengen zij dat onder de aandacht van de coördinator. 

 

  1. Het punt van ongewenst gedrag is altijd in de aandacht van de coördinator van het Ontmoetingscentrum. Zij is praktisch altijd  aanwezig. De lessen aan en de opvang  van de kinderen gebeuren altijd binnen het centrum.

 

14.Vrijwilligers die met kinderen gaan werken zijn verplicht een VOG te overleggen.

 

  1. Vrijwilligers die met kinderen gaan werken zijn verplicht de gedragscode te ondertekenen.    

 

16.Wanneer de situatie of werkwijze op Ontmoetingscentrum Entree verandert zullen wij de gedragscode opnieuw bekijken.

 

 

 

 

 

  1. Omschrijving seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen.

 

Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen verstaan wij: Elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren; en / of plaatsvindt binnen een ongelijke machtsverhouding (volwassene - kind, docent – leerlingen, opvang – kind); en / of andere handelingen of gedragingen die strafbaar zijn volgens het Wetboek van Strafrecht.

Gedragingen, die volgens de bovenstaande omschrijving vallen onder seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen, kunnen niet worden getolereerd.

Mocht er iets van het bovenstaande aan de orde zijn dan wordt dit in contact tussen de vrijwilliger, iemand van het bestuur en/of de coördinator en/of eventueel  tussen de ouders en het bestuur en/of de coördinator besproken en  voor een oplossing gezorgd.

Seksueel grensoverschrijdende gedragingen met minderjarigen waarvan het bestuur oordeelt dat deze kunnen vallen onder het Wetboek van Strafrecht, zullen bij politie/justitie worden gemeld.

 

Deze gedragscode is in april 2017 vastgesteld door bestuur en coördinator van Stichting Ontmoetingscentrum Entree Amersfoort.

 

 

 

 

Amersfoort, d.d. …………………………………………………………

 

 

Ondertekening vrijwilliger:                                                             

 

 

 

 

…………………………………………………………

 

 

 

Ondertekening bestuur/coördinator van Stichting Ontmoetingscentrum Entree Amersfoort

 

 

 

 

…………………………………………………………

 

--

Stichting Ontmoetingscentrum Entree

Haydnstraat 26-A  

3816 XH  Amersfoort

Telefoon: (033) 7520045

06 5187 1138

www.entree.jouwweb.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb